Aleksander Baron

Szef kuchni

Studiował Historię Sztuki na Uniwersytecie Warszawskim i Rzeźbę na Akademii Sztuk Pięknych.
Kulinarne doświadczenie zdobywał w Szkocji i na Karaibach.
W 2010 roku zbudował Solec44 – autonomiczny, gastronomiczny, wyrywający się definicjom konglomerat.

Kuchnia Barona to kuchnia produktu i anarchii, w której króluje zasada: „od nosa do ogona”.
Świadome wybory konsumenckie to jego dewiza. Produkty od najlepszych, lokalnych producentów
i dostawców żywności odgrywają szczególną rolę w tworzonych przez Aleksandra daniach.

Od 5 lat eksperymentuje z procesem fermentacji, dzięki któremu nadaje nowe znaczenie współczesnemu przetwarzaniu żywności i otwiera kolejny rozdział wielowiekowej tradycji kiszenia i fermentacji.
Eksperymentalne podejście stawia Go w awangardzie polskiej sceny kulinarnej.
Na nowo odczytuje historię Polski, stojąc na straży kulturowego dziedzictwa i wielokulturowej tradycji Polski,
o których opowiada w swojej kuchni.

Gotowanie jest dla Aleksandra dzieleniem się energią.

Wybrane projekty
2012r Współautor projektu Brzuchomówcy
2013 r. Reprezentował Polskę na międzynarodowym Fête de la Gastronomie w Paryżu;
Współpracował przy tworzeniu projektu Polona/ Biblioteki Narodowej;
Współtwórca projektu Learn Raw;
Współautor projektu Sezonownik- kalendarza sezonowych warzyw i owoców;
2014r. Współpracował z Instytutem Polskim w Izraelu i Ambasadą Polską w Izraelu organizując wydarzenia i
gotując w izraelskiej Hajfie i palestyńskim Ramallah, w ramach festiwalu Polish Culinary Week;
2014r. Wydał kolację na Wyspie Euzebia w ramach projektu Ryba w Zalewie;
2015 r. Przygotował kolację w ramach Transatlantyk Festival organizowanego przez Jana A.P. Kaczmarka;
Współautor kulinarnego performancu Mouth-To-Nose;
2016 r. W ramach współpracy z Polskim Instytutem w Rosji wydał kolację komentowaną w Petersburgu
i prowadził warsztaty kulinarne w ramach Polskich dni w Archangielsku
2017 r. Współtworzy kolektyw „Ogień” sezonową restaurację w Beskidzie Wyspowym.
2017 r. W ramach współpracy z Polskim Instytutem w Rosji wydał kolację komentowaną w Petersburgu
z okazji otwarcia siedziby Instytutu.
2017 r. W ramach współpracy z Instytutem Adam Mickiewicza reprezentował Polskę na Jeju Food and Wine
Festival na wyspie Jeju w Korei.
2017 r. W ramach współpracy z Instytutem Adam Mickiewicza i Ambasadą RP w Korei wziął udział w Seongbuk Global Food Festival Nurimasil

Wybrane wyróżnienia
2013r. Otrzymał prestiżową rekomendację Slow Food Polska;
2014 r. Nominowany do tytułu Młody Talent roku przez Gault&Millau Polska;

Działalność akademicka
Jest wykładowcą kierunku Food Studies, SWPS Uniwersytetu Humanistycznospołecznego w Warszawie
oraz kierunku Food Design łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych.

Wybrane publikacje
Jest autorem książki „Przepisy i opowieści”, Wydawnictwo Dwie Siostry (2015r.);
Jest autorem książki „Kiszonki i fermentacje”, Wydawnictwo Pascal (2016r.);
Od 2015 r. Prowadzi stałe rubryki w magazynie Esquire Polska;

Ponadto publikacje w:
Gastro Zin, Kukbuk, Smak, Usta, Głos Lasu, Polona/Blog, Zwierciadło;
Autor bloga: http://aleksanderbaron.pl