Adam Chrząstowski

Szef kuchni, prowadzący programy kulinarne w Kuchnia+, Felietonista Food Service, autor bloga chefadam.pl

urodzony 29 maja 1968r w Siedlcach.
Absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Krad. St. Wyszyńskiego w Warszawie.
Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii.
W 1992 roku, po ukończeniu studiów, rozpoczął pracę w warszawskim Hotelu Bristol, gdzie przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza.
W 1996 roku rozpoczął pracę w nowo otwieranymm Hotelu Sheraton Warsaw gdzie pracował przez kolejne 4 lata zarządzając kuchniami restauracji Some Place Else i Lalka.
W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski.
W 2001 roku wyjechał do Chin, gdzie w Szanghaju zarządzał restauracjami Hunters i Tropicana należącymi do Troy Group.
W 2003 roku po powrocie do Polski objął stanowisko Szefa Kuchni i Zastępcy Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie.
Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin.
Od kwietnia 2014 jest szefem kuchni restuarcji Ed Red w Krakowie, wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau
Od października 2016 jest szefem kuchni filii Ed Reda w Warszawie
Swojego wizerunku udziela marce Appetita
Współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie.
Prowadzący programy kulinarne w Kuchni+; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki.
Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl.

W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ. Trening i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej. Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji.

Prowadzi warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą

Linki
http://europarlament.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_ep.pap.pl&_PageID=1&_menuId=1&_nrDep=28401&_CheckSum=1099735782\

http://smakujzycie.pl/adam-chrzastowski-praca-podczas-prezydencji-nie-poszla-na-marne/

http://www.sortiraparis.com/hotel-restaurant/restaurant/articles/75753-petite-pologne-le-chef-polonais-adam-chrzastowski-s-installe-au-restaurant-table

http://blogs.lexpress.fr/styles/bec-sucre-parigot/tag/petite-pologne/

http://profarchere.canalblog.com/archives/2014/10/06/30715238.html